Що чекати від KISFF2018?

Ось уже сьомий рік поспіль у нас нема весни. Тисячі короткометражних фільмів, тисячі електронних листів, сотні шотів кави, десятки тижнів роздумів та планувань — усе це заради того, щоб провести наступний Kyiv International Short Film Festival. І не просто «відстрілитяся», а зробити максимум! Те, що ми робимо, напевно, схоже на льодову скульптуру, яку майстер різьбив протягом довгих місяців, а потім забув зачинити двері до холодильника. Адже всі ці потуги - тільки для того, щоб кожен із 250 короткометражних фільмів з’явився на екрані всього один раз. Це нагадує зорепад короткого метру. 

Цього року ми зосередилися не на кількості, а на глибині програми. Трохи зменшивши масштаб фестивалю (минулого року фільмів було на сотню більше), з розумінням того що напевно ми переборщили трохи з масштабами:)  

Упродовж п’яти фестивальних днів буде представлено 30 кінопрограм, окрім традиційних конкурсних програм (Міжнародного та Національного), для яких ми ретельно відібрали фільми, що, на нашу думку, розширюють горизонти кінематографа, ми називаємо їх «нове кіно». І нехай тебе не вводить в оману це словосполучення, це не жорсткі експерименти на межі різних мисцтецьких форм, а, швидше, фільми, від яких важко відірвати погляд. Ігрові, анімаційні та документальні фільми буде оцінювати круте міжнародне журі. 

KISFF на кіноринку у Клермон-Феррані

KISFF на кіноринку у Клермон-Феррані

КISFF у Китаї

КISFF у Китаї

Незабаром ми оголосимо весь склад, але відкриємо таємницю цього року з нами буде  Крістоф Дік, минулорічний володар премії Оскар за короткометражний фільм та режисер Дьордь Палфі, чиї фільми «Таксидермія», «Фінальний монтаж», «Гикавка» та інші облетіли майже всі найкрутіші фестивалі, включно з Санденсом, Каннами, Гонк-Конгським кінофестивалем та Молодістю :) 

Інші 25 програм — позаконкурсні, тематичні та репрезентативні. Серед них - добре знайомі добірки комедій, сексуальних фільмів «Midnight Sexy Shorts», короткометражних жахів, стрічок, що перемогли на найбільш престижних фестивалях світу у добірках «Фестивальні хіти» та багато іншого.

Не обійдеться й без сюрпризів! До нас приїде частина Канського кінофестивалю -  «Двотижневик режисерів» представить у Києві добірку вибраних фільмів. Координатор програми особисто представить її в Києві, тому готуйте свої запитання :)


Ми вперше в Україні покажемо програму фільмів-номінантів на премію Європейської кіноакадемії «Short matters». «Short matters» — це репрезентативна добірка європейського кіно, яка демонструється на більшості провідних європейських кінофестивалів. 

Однією з родзинок фестивалю стане фокус на роботах французького режисерського дуету Джонатана Вінеля та Кароліни Поґі, чиї фільми ви могли бачити на останніх трьох KISFF. Молоді та скажені, вони ламають стереотипи та створюють фільми поза догмами й рамками. Пара відвідає Київ та особисто представить програму. 

Не забудьте завчасно попіклуватися про квитки на наші програми «100 фільмів за 100 хвилин» та «Анімаційне божевілля», які щороку збирають аншлаги! 

Круглий стіл в рамках кінофестивалю у Гамбурзі

Круглий стіл в рамках кінофестивалю у Гамбурзі

У журі на кінофестивалі La Guaribma (Італія)

У журі на кінофестивалі La Guaribma (Італія)

Ми ще детально напишемо про кожну з кінопрограм, а для тих, хто збирається потрапити на максимальну кількість показів фестивалю, є приємна новина — ми вже запускаємо продажі фестивальних абонементів. Наш фестиваль намагаємось залишатися максимально фінансово доступними для глядачів, не зважаючи  на відсутність належного фінансування. Ціни на абоненементи стартують від 297 гривень і будуть підніматися ближче до фестивалю. Ціна на квитки становить 50-80 гривень, а студенти зможуть відвідувати покази фестивалю зі знижкою. Усі деталі тут.

Чекаю на зустріч із тобою, 
фестивальний директор
Марікуца Кирило